neděle 30. prosince 2012

Memoriál Káji Otíka - 1. ročník

V neděli 30. prosince započali členové KO hezkou tradici - zimní koupání v Labi pod názvem Memoriál Karla Otíka. Na tomto místě bych požádala Pokladníka, aby v samostatném příspěvku vysvětlil pozadí memoriálu a vrhl světl na vzácnou osobnost Káji Otíka a jeho význam pro Poděbrady. Jak je vidět, nikdo z obvyklých plavců na Soutoku nechyběl, dokonce i noví členové přišli...



 

  Voda byla 3stupně Celsia, vzduch o jeden méně. Takže podmínky byly ještě horší než na Memoriálu Alfreda Nikodéma - to je nutno zdůraznit! Také proud byl poměrně silný, z toho důvodu si plavci mohli vybrat mezi přeplavbou Cidliny, Labe nebo jen doprostřed Labe. Voda nebyla čistá, Marmota předvídal silný výskyt planktonu a drobných korýšů. Se vstupem do vody nikdo neváhal, také proto, že hloubka je tu značná.
 







Všech 5 mužů dosáhlo statečně výběžku poloostrova. Předseda se odvážně postavil do bahnitých nánosů. Mova zápasila s proudem a musela se předčasně nechat odnést k molu. Ostatní  se pak vydali ještě po proudu, Pokladník až k restauraci!
 


Oblékání nebylo snadné, navíc Marmota se snažil vyčesat kartáčem drobné korýše Simonovi, i proti jeho vůli....
 

Pak už naštěstí nastala lepší část memoriálu - zimní piknik.  Přispěla i Vlaďka, které také děkujeme za fotografickou dokumentaci.  Předseda mohl po zásluze rozdat diplomy 1. ročníku všem , kdo se zúčastnili (Honzo, připomeň se o ten svůj :-)). Simon byl opravdu dojatý.

 
Ve vodě se během Memoriálu objevilo i podivné zvíře - snad ondatra, kapybara či nutrie?! Nadšení ekologové Marmota a Simon se neváhali znovu svleknout, zvíře pronásledovali a nakonec objevili jeho úkryt pod břehem.
 
 
 Záchranný pás nakonec nemusel být použit, takže jsme si mohli všichni připít na zdar podniku, včetně příznivců, kterým děkujeme za podporu.
Mova si svůj první diplom nechá zarámovat a pověsí na čestné místo. Děkujeme všem, kdo přišli a těšíme se na další ročník. Pokladníku, prosím o tvůj pohled na věc! A děkuji Předsedovi, že mi umožnil použít jeho účet - zapsala MOVA.

5 komentářů:

  1. To byla Ondatra hydrochaeris coypus polabská.
    Byla to moc hezká akce. Předsedo, komu máme poděkovat za nápad? :)
    Příští ročník bude 26. anebo 30.?

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Já za nic nemůžu. To vymyslel asi pokladník? 26. nebo 30. to jedno. Hlavně aby to nebylo už zítra.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně napsané i zachycené, příspěvek hodný významu akce:)

    OdpovědětVymazat