neděle 30. prosince 2012

Historická událost pro město Poděbrady - 0. ročník memoriálu K.áji O.tíka

Dne 30.12.2012 byla na soutoku řek Labe a Cidlina založena nová tradice na počest významného rodáka z Poděbrad, Káji Otíka.
Pro neznalé doplňuji, že se jedná o významného bojovníka proti fašismu, který zahynul v okolí Poděbrad v lužních lesích a mokřinách, kdy se pod ním prolomil led a Kája následně zahynul pravděpodobně na podchlazení (jeho tělo zatím nebylo nalezeno). Pokud by se Kája pravidelně otužoval, pak by zcela jistě ještě žil (zemřel v junáckém věku) a zúčastnil by se svého memoriálu osobně.
Poděbradští nadšenci se rozhodli uctí jeho památku pravidelným memoriálem, jehož 0. ročník proběhl dnes.
Na fotografii je pár odvážných, včetně jedné ženy. Teplota vzduchu i vody byla velmi přijatelná. Vzhledem ke zvýšené hladině vody bylo cílem překonání pouze řeky Cidlina, Labe odolalo do 1. ročníku.
 Překvapivě se memoriálu zúčastnil i Kája. Všichni účastníci se shodli, že jeho reinkarnace byla velmi zdařilá, že je to skutečně ten kačer na obrázku, co se usmívá.
 Následně došlo k odstartováni memoriálu. Mova se ukázala jako velmi zdatná plavkyně a v okamžiku, kdy se většina mužů teprve blížila k druhému břehu Cidliny a soutoku s Labem, ona již byla na cestě zpět a ještě si (jak je vidět na fotografii) u toho zpívala.
 Organizace závodu byla dobře připravena i po bezpečnostní stránce. Nad závodníky dohlížel známý plavčík z Pobřežní hlídky "Mitč Bjukenen", jeho totožnost jasně potvrzují oranžové plavky a oranžový záchranný plovák.
Vzhledem k tomu, že i proud v Cidlině byl docela zdatný, museli plavci na špici soutoku odpočívat a aktivně poskakovat pro zahřátí.
 Vzhledem k pravidelnému tréninku nebylo nutné povolávat záchranné složky, přesto se  "Mitč" rozhodl pro přítomné foto reportéry provést jeden ze svých kousku a zachránit nic netušícího plavce před možným utonutím. Naštěstí mu všichni uplavali.....
 Na další fotografii je zachycen předseda (pravděpodobně na dlouhou dobu jeho poslední fotografie), který se vzhledem k silnému proudu rozhodl doplavat čubou až do Hamburku. Snad se nám vrátí (alespoň ta čepice poštou).
 Pokladník se rozhodl předsedu zastavit, ale po pár kilometrech to vzdal a vrátil se zpět k soutoku po silnici.
 Naštěstí předseda krásné diplomy za pokoření Labe-Cidliny podepsal již před vstupem do řeky, takže trvalá vzpomínka na 0. ročník memoriálu nám všem zůstala.
Těšíme se na shledanou v příštím roce (doufejme i s předsedou......)
Pokladník

4 komentáře:

  1. Chtěl bych vědět, co o čísle ročníku myslí Kája.
    Mitč tento krát byl v uniformě, protože byl ve službě.

    OdpovědětVymazat
  2. Pokladníku, neboj se, vylovili mě už na Hydru.

    OdpovědětVymazat
  3. Pokladníku, hezky jsi to napsal,i fotky zpívající Movy jsou zdařilé:-). Jen jsme se měli dohodnout na čísle ročníku ...Ještě si to vyříkáme.
    Mova

    OdpovědětVymazat
  4. Výborně, Pokladníku. Správná dávka mystifikace, která by se hodila i do příspěvku do Poděbradských novin:)
    Marm.

    OdpovědětVymazat