neděle 2. června 2013

Silva Nortica - půlmaraton Horní Stropnice

Ačkoliv předpověď počasí byla více než pesimistická, tři běžci z KO se v pátek 31.5. odvážně vydali do Horní Stropnice v Novohradských horách. Předseda, Marmota s Wojtou a Simon, doprovázeni Movou, se sešli v kempu v pátek večer. Postavit stany se povedlo vcelku bez problémů, jen za drobné přeháňky. Marmota s Wojtou si pro jistotu postavili stan na betonu a pod střechou. Předsedův stan byl největší, Simon si optimisticky stan teprve impregnoval. V pátek si nikdo nedopřával příliš těžké jídlo, kromě Simona, který se posilnil klobásou a jinými delikatesami, pro sportovce absolutně nevhodnými.
V sobotu jsme se probudili do zataženého rána, ale bez deště. Jak se ukázalo, vybrali jsme si s trochou štěstí asi jediné místo v ČR, kde nepršelo. V půl 7 už probíhali okolo kempu ultramaratonci v čele s Danem Orálkem a to právě Marmota připravoval na svém tábornickém vařiči kávu. Děkujeme! V 9 jsme na start maratonu vyprovodili bratry Coufalovy. V 11 hodin se ke startu připravili 3 běžci z KO a neoficiálně je několik kilometrů doprovázel i Wojta v nových botách. Po 12 hodině už Mova netrpělivě čekala u cíle,ale závod nebyl z nejrychlejších. Žádné velké překvapení v rámci KO se nekonalo: jako první se objevil Simon, jen o chvilku za ním čerstvý Předseda a o něco méně čerstvý Marmota. Časy: Simon 1:38:23 (17. celkem, 15. v kat.), Předseda 1:44:09 (35. resp. 7.) a Marmota 1:56:39 (75. a 15.).
Petr Coufal byl zjevně na maraton připraven lépe než jeho mladší bratr a doběhl dlouho před ním. Po obědě v hale a doběhu prvních ultramaratonců se celé KO vydalo zpět do kempu. To už svítilo slunce a tak jsme se rozhodli jít na výlet.V kempu jsme se posilnili kávou a krátce spočinuli u bazénu. Hádejte, jaké činnosti prováděli Předseda a Simon, zkroucení v podivných polohách na břehu bazénu?
Pak jsme se vydali na cestu vzhůru, ke kostelu v Dobré Vodě, který je zdaleka viditelný. I když stoupání bylo pro běžce náročné, výhledy do krajiny a na louky za to stály. Wojta obětavě pomohl ultramaratoncům v orientaci, když posloužil coby živá směrovka :-). Také děkujeme! Ke kostelu jsme přišli zkratkou, která byla poněkud delší než turistická cesta. Ale to nevadilo, zázračná voda nás občerstvila. Dobrá nálada vládla i pod deštníkem, když to chvíli vypadalo, že bude pršet. Naštěstí i na zpáteční cestě bylo nakonec sucho. Simon a Wojta si ještě trochu zaplavali v rybím rybníce a pak už jsme se vydali na večírek do haly. Letos nebyl kromě občerstvení žádný program, což unaveným běžcům nevadilo, Mova se však opět chtěla bavit, jako by jí to vloni nestačilo
Pozdě večer do kempu už jsme se vraceli za deště a ten neustával, liják bubnoval na stan. Po neklidné noci vstala Mova ráno už v 4.40 a v klidu dokončila kompletní ranní hygienu. Právě včas: v 5.00 se ke stanům dostavili hasiči a doporučili spáčům opustit co nejdříve stanoviště. Hrozilo zaplavení jediného příjezdového mostu vodou z potoka. Mova byla již v pohotovosti (a v holínkách), zatímco ostatní v první chvíli koukali jako vytažení z kotce. Ale rychle se vzpamatovali a začali skládat věci a stany. Simon spíš ždímal, impregnace nic nepomohla. Po druhém důrazném varování od správce kempu už jsme na nic nečekali a po 20 minutách od probuzení KO opouštělo kemp. To nejtěžší bylo před námi - překonat autem 2 místa, kde se potok vylil na cestu a voda stále stoupala. Předseda, vida neohroženého Marmotu již za vodou, šlápl na plyn a bezpečně jsme projeli. Také děkujeme! Pak jsme se na mostě chvíli radovali z dobrodružství a síly živlů, ale nebylo radno otálet. Návrat domů nebyl lehký, silný déšť, sesuvy půdy a proudy vody znepříjermňovaly řidiči cestu. Navíc mokré holinky, promočené ponožky a hlavně vlhké sandály se začaly v autě zahřívat...
Tak jsme v průběhu tří dnů nasbírali mnoho zážitků a silných dojmů. Pokladník může jen litovat, že se nepřidal aspoň jako podpora týmu. Snad tedy příště - zatím se podívejte kromě vložených fotek na:
http://pigi28.rajce.idnes.cz/Horni_Stropnice_2013/















6 komentářů:

  1. Výborný přispěvek pro někoho, který moc nespal.
    Zase akce výborně řidil Předseda. Talent, zvyk?... ale nejenom on... všichni se do toho pustili. Dostali jsme i bazen plný (života a neživota). Jsme teď i ulehčení z toho, že jsme udělali pár dobrých skutků.
    Marmoto, jak jste se dostali domu?
    Dobrodružství dokonce pokračovalo i u nás v Revoluční.

    OdpovědětVymazat
  2. Čau romantické duše.
    Pokladník vůbec nelituje, že si užil vytrvalý déšť pouze za oknem domova.
    Gratuliji k pěkným výsledkům a vzorné reprezentací K.O.
    M::

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím všechny z K.O. Obávám se, že autor textu vůbec neví,co to je dopřát výrazně staršímu trochu radosti a nechat jej zvítězit:-)Ale jak chcete - začínám trénovat...Gratuluji ke včasné evakuaci!Patrik Coufal

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, Patriku, tak na to jsem skutečně nepomyslela. Je vidět, že máš dobré srdce :-(.
    Mova

    OdpovědětVymazat