sobota 22. června 2013

KO ve Francii - na Ile d´Yeu

V červnu se uskutečnila dlouho plánovaná akce. Ani povodně ani stávka dipečerů ani vedra nám nezabránila v odjezdu do Nantes a na ostrov Ile d´Yeu. Kromě Simona a Jany odcestovali i Marmota, Mova a Richard ( budoucí otužilec?) s Hankou.
Na ostrov jsme se přesunuli hned v pátek odpoledne, a ještě před odjezdem rychlé lodi jsme se na pevnině vykoupali v Atlantiku. Spodní proudy byly silné, ale překonali jsme je. Piknik na  pláži byl bohatý a Mova poprvé v životě (a možná naposledy) ochutnala se zavřenýma očima jednu ústřici.
V sobotu se konal slavný  závod v terénu Trail d´Yeu. Naši borci byli dobře připraveni a tak Jana stanula na stupních vítězů na 13 km - na 1. místě. Marmota uběhl 23 km v pohodě a s úsměvem. Simon si troufl na 45 km a ačkoliv tolik ještě nikdy neběžel, nakonec dobíhal také s úsměvem, i když trochu křečovitým. I Richard, Lise a oncle Jacques zvládli náročný terén se ctí.  

Ale i vyčerpaní běžci se brzo vzpamatovali a mohli vyrazit na kole k moři. Richard se Jacquem museli zajistit potravu a neohroženě šli lovit mořské pavouky. Richardovi se práce potápěče moc líbila, měl radost, že se  nezranil harpunou, jen měl pak problém se zbavit neoprénu.
Moře bylo osvěžující a tak jsme se koupali při každé příležitosti, i přes velké vlny, protože KO si jinak mořskou vodu nemá často příležitost užít. Moc příjemné byly pikniky na pláži, ale ani v baru to nebylo špatné na ranní skleničku Muscadetu.


 Arraignées de mer nevypadaly na pohled vábně a bylo nutné je jíst s louskáčkem na ořechy, ale maso bylo  nakonec chutné, takže i Mova se nechala přemluvit. Obědy a večeře na ostrově i v Nantes byly na české poměry dlouhé a vždycky s delikatesami a vínem, takže jsme si je opravdu užívali.
 Byl čas i na romantické chvilky a pohledy do dálky na mořskou hladinu.

Díky Jacquesovi jsme měli k dispozici dostatečné množství kol, což bylo dobře, protože některá kola trpěla malými defekty - např. nefungující brzdy:-). Výlety po pobřeží, se zastávkami na zajímavých místech a na pláži, byly na programu každý den. 
 Bohužel všechno hezké musí jednou skončit a tak jsme ostrov opustili v úterý, zamávali přístavu na rozloučenou a přesunuli se do Nantes. Tady Marmota oslavil své narozeniny a hned si oblékl dárek - památeční zástěru z ostrova.
 Poslední  den byl ještě čas na výlet po okolí. Byl bohatý na zážitky - koupali jsme se v lomu sami, za dozoru 6 plavčíků a helikoptéry, jeli jsme roztomilým autíčkem Mr. Beana, viděli jsme elektrárnu na široké Loiře a pili jsme cidre ke crepes na břehu plavebního kanálu. Mova ještě navíc spadla do bahna. Počasí bylo celou dobu příjemné, ani zima, ani vedro.

Myslím, že můžu za všechny účastníky zájezdu napsat, že se nám dovolená hodně líbila a že moc děkujeme za pozvání. Podívejte se také na fotky na rajčeti : 
Merci encore une fois a Lise et Jacques pour pouvoir rester dans leur jolie maison sur la belle ile! Et regardez les photo (le lien ici).


6 komentářů:

  1. Moc díky Mově za příspěvek a také za množství pěkných fotek. Opět se potvrzuje, co už jsem několikrát říkal: "Mova umí fotit, má smysl pro detail:)"

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé sportovní výkony! Dva osobní rekordy a jedno 1.místo. Už se těším na návštěvu Bílé růže. To bude nápojů zdarma!

    OdpovědětVymazat
  3. 13 km
    Jana 1´12´08
    23 km
    Marmota 2´29´50
    45 km
    Simon 4´56´45

    OdpovědětVymazat
  4. A dál...
    13 km
    Jade 1´03´41
    Bimbo 1´15´09
    Lse 1´26´16
    Jacques 1´38´48
    23 km
    Jean-Louis 1´54´30

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky Movo, jsi zodpovědná kronikářka.
    Moc se mi libila ta akce s váma... a vubec jsem moc rád, že jsem stravil tu dovolenou. Mám radost, že jsem vás měl u nás, a myslím si, že jste taky oblibili mé rodině.
    Budu se na to dlouho pamatovat.

    OdpovědětVymazat